webvogel internet services

Internet Services

Responsive websites

Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de web developer streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons).

Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface.

Responsive websites passen zich aan op de breedte van een scherm

Wanneer een stukje techniek op de website heeft bepaald op welk apparaat en met welke resolutie hij wordt getoond dan kan de website zich vloeiend aanpassen aan het scherm.

Bij responsive webdesign wordt gebruik gemaakt van zogenaamde 'grids' (blokken). Deze blokken kunnen makkelijk van breedte veranderen en op verschillende plaatsen worden getoond. Is een scherm breed dan komen de blokken naast elkaar; is het scherm smal dan komen ze onder elkaar. Dezelfde informatie wordt op een andere manier getoond.

Voordelen van responsive websites:

  • minder zoomen
  • minder scrollen van links naar rechts
  • sneller laden
  • eenvoudiger navigeren
  • optimale gebruikerservaring
  • uw boodschap komt beter over bij de bezoeker
  • u laat zien dat u met uw tijd (en dus uw potentiele klant) meegaat.

Verschil tussen responsive websites en mobiele websites

Voor dat over responsive webdesign werd gesproken, waren er zogenaamde 'mobiele websites'. Dit wordt tegenwoordig trouwens 'adaptive webdesign' genoemd. Adaptive webdesign is gebaseerd op de mogelijkheden en resolutie van het apparaat en toont de meest geschikte versie van een website. Niet alleen wordt de inhoud verschaald en anders weergegeven; ook worden elementen (zoals video's en slideshows) aan- of uitgezet naargelang het apparaat of resolutie waarop een site wordt bekeken. En een telefoonnummer komt bijvoorbeeld op een mobile site nadrukkelijker naar voren dan op de tablet variant. Feitelijk zijn dit dus extra websites die worden gebouwd naast de reguliere website. Kostbaar dus.

Mobile First

Als de ontwikkelingen zich voortzetten zoals de afgelopen jaren, dan worden websites voor smartphones en tablet leidend ten opzichte van 'ouderwetse' desktop websites. We zullen dan niet meer spreken over responsive webdesign, maar over 'normale websites' waarbij de desktop varianten 'extended' of 'grote websites' zullen worden genoemd. Er gaat dus nog heel wat veranderen.